Rapporteurs
Kamercommissies kunnen leden benoemen tot rapporteur voor een bepaald onderwerp. Een rapporteur verdiept zich in het onderwerp en adviseert de commissie over de behandeling. Meestal benoemt een commissie twee of meer leden tot rapporteur voor een onderwerp. De rapporteurs kunnen een beroep doen op ondersteuning door de ambtenaren bij de Tweede Kamer.
Lopende rapporteurschappen
EU-uitbreiding
Isa Kahraman (NSC)
Thom van Campen (VVD)
De rapporteurs richten zich op de vraag op welke manieren de Europese Unie nu al samenwerkt, en waar mogelijk intensiever kan gaan samenwerken, met de kandidaat-lidstaten op de Westelijke Balkan..
Het doel van het rapporteurschap is de kennis- en informatiepositie van de commissie op dit thema te versterken. Het betreft het in kaart brengen van de huidige samenwerkingsvormen op allerlei gebieden en hoe deze mogelijk geïntensiveerd kunnen worden, zolang de kandidaat-landen nog niet aan alle toetredingscriteria voldoen.
EU-hervormingen
Jesse Klaver (GL-PvdA)
Laurens Dassen (Volt)
‘Als de EU wil uitbreiden, zal het zelf eerst moeten hervormen. Want een EU van 30+ lidstaten moet anders worden ingericht dan een EU van 27 lidstaten’. Deze boodschap klinkt steeds luider in Brusselse kringen en in de Europese hoofdsteden.
Gezien de actuele ontwikkelingen en het belang van tijdigheid in het formuleren van de wensen van Nederland, zijn rapporteurs aangesteld op het thema EU-hervormingen in 2024.
Doel van het rapporteurschap is het volgen van EU-voorstellen en ontwikkelingen inzake ‘pre-enlargement’ EU-hervormingen, hetgeen een prioritair onderwerp is van de commissie EUZA. De rapporteurs willen de informatiepositie van de commissie Europese Zaken te versterken door een overzicht te krijgen over de hervormingsvoorstellen en inzicht in hun impact. De vraag staat centraal: op welke manier wordt de EU slagvaardiger, ongeacht de omvang, en welke hervormingen (institutioneel of anderszins) zijn hiervoor noodzakelijk? Hierbij ligt de focus met name op economische, geopolitieke en rechtsstatelijke slagvaardigheid.
EU-informatievoorziening
Thom van Campen (VVD)
Het rapporteurschap richt zich op het signaleren van EU-informatievoorzieningsproblemen (zoals Delegates Portal, tijdige toezending van geannoteerde agenda’s, BNC-fiches, etc.) ter voorbereiding van het jaarlijkse commissiedebat EU-informatievoorziening.
Rechtsstatelijke ontwikkelingen in de EU
Thom van Campen (VVD)
Isa Kahraman (NSC)
De rapporteurs richten zich op de Europese voorstellen die worden ontwikkeld voor de versterking van het rechtsstaatinstrumentarium. Het gaat hierbij om de plannen van de Europese Commissie om de jaarlijkse rechtsstaatrapportage uit te breiden met een interne markt dimensie (verbreding) en een nauwer verband te leggen tussen het verslag van de rechtsstaat, de bijbehorende aanbevelingen en de financiële instrumenten (verdieping).
Het doel van het rapporteurschap is de kennis- en informatiepositie van de commissie te versterken en tevens zorg te dragen voor een optimale behandeling van deze voorstellen in de commissie Europese Zaken.
Implementatie van EU wet- en regelgeving
Laurens Dassen (Volt)
Uitvoeringsinstanties worden vaak pas laat of helemaal niet betrokken bij het opstellen van Europese wet- en regelgeving. Dat zorgt vaak voor ingewikkelde situaties, waarbij uitvoeringsinstanties te maken krijgen met onduidelijke of onuitvoerbare wetgeving. Het rapporteurschap heeft tot doel meer kennis en inzicht te verkrijgen in de positie van uitvoeringsorganisaties en medeoverheden in het EU besluitvormingsproces en suggesties op te halen over hoe de Tweede Kamer mogelijk scherper kan zijn op de uitvoeringsproblematiek. .